Víno je vyrobené z čerešní. Očarí Vás pravá vôňa a chuť čerešne. Má tmavočervenú farbu.
Zloženie:plod čerešne
Obsahuje: konzervačnú látku E202, siričitany
Vlastnosti: polosladké víno
Obsah alkoholu: 11%
Balenie: elegantná sklenená fľaša 0,5 l
Výrobca: Chatea Krupina s.r.o., Osloboditeľov 13, 963 01 Krupina, Slovenská republika
Čerešne, ktoré prospievajú nášmu zdraviuSezóna čerešní pomaly začína. Okrem toho, že toto ovocie výborne chutí, má veľa prekvapivých výživných látok. Prečo patria medzi najväčšie poklady prírody?Pôvod
Domovom čerešne známej už u Rimanov je celá európska a ázijská pevnina. Na vzniku nespočetných súčasných kultúrnych odrôd sa podieľali predovšetkým čerešňa vtáčia. Poznáme asi 500 rôznych čerešňových odrôd.
Nájdeme v nich veľmi veľa vitamínov a minerálov. Sú bohaté na vitamín A, B, C a E.
Z minerálnych látok obsahujú horčík, draslík, vápnik, fosfor, sodík, meď, mangán, ale aj zinok a železo. Tými najdôležitejšími látkami v čerešniach sú antokyán a kvercetín, ktoré pôsobia ako antioxidanty.
Iné názvy
prunus avium (lat), třešeň (cz), cherry (en), kirsche (de)
Popis
Čerešne rastú na stromoch vysokých až do 20m. Okrúhle plody sú rôznofarebné: žlté, červenkasté až takmer čierne. Ich hmotnosť je 5 až 10g.
Nájdeme v nich veľmi veľa vitamínov a minerálov. Sú bohaté na vitamín A, B, C a E.
Z minerálnych látok obsahujú horčík, draslík, vápnik, fosfor, sodík, meď, mangán, ale aj zinok a železo. Tými najdôležitejšími látkami v čerešniach sú antokyán a kvercetín, ktoré pôsobia ako antioxidanty.
Nutričné hodnoty
Jedna šálka čerstvých čerešní obsahuje: 1.46g bielkovín, 87 kalórií a 2.9g vlákniny.
Minerály:Draslík – 306mg Fosfor – 29mg Horčík – 15mg Mangán – 0.097mg Meď – 0.083mg Vápnik – 18mg Zinok – 0.1mg Železo – 0.5mg |
Vitamíny:Niacín – 0.213mg Kyselina listová – 6µg Kyselina pantoténová – 0.275mg Vitamín A – 88 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.037mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.046mg Vitamín B6 – 0.068mg Vitamín C – 9.7mg Vitamín E – 0.1mg Vitamín K – 2.9µg |
7 dôvodov, prečo ich jesť
- Pomôžu zhodiť kilogramy– čerešne obsahujú 80% vody a majú málo kalórií. Dokážu tiež neutralizovať mastné zložky potravy a a nedovolia tukom preniknúť cez črevnú stenu do tela.
- Prevencia proti artritíde– antokyány pôsobia priam zázračne na bolesti spôsobené zápalom. Antokyány sú zvlášť účinné pri liečbe príznakov artritídy. Ľudia, ktorí sa zúčastňovali na výskume hlásili, že bolesť kĺbov sa zlepšila práve v dôsledku konzumácie čerešní a čerešňovej šťavy.
- Na krásnu pleť– kombinácia vitamínu C, zinku a antokyánov sa významne podieľa na spevňovaní kolagénovej štruktúry pleti.
- Prevencia voči rakovine– čerešne tak dokážu pôsobiť vďaka antioxidantu kvercetínu, ktorý podľa výskumov funguje ako prevencia voči rakovinovým ochoreniam.
- Pôsobia protizápalovo– opäť je to spôsobené vysokým obsahom kvercetínu. Preto sa odporúčajú aj pre športovcov, ako jeden z účinných prostriedkov na zmiernenie svalovej horúčky, teda ľudovo svalovice.
- Na zdravé srdce– chránia srdce a cievy pred poškodením cholesterolom, najmä pomocou draslíka. Pomáhajú regulovať gény, ktoré sú dôležité pri spracovaní tukov a glukózy v tele.
- Znižujú výskyt dnových záchvatov– kedže antokyány pôsobia protizápalovo a tiež znižujú hladinu urátov v krvi, sú ideálne pre ľudí, ktorí majú diagnostikovanú dnu. Tú spôsobuje práve zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi a znížená rozpustnosť urátov, čo vedie k tvorbe ihlicovitých kryštálov v prostredí kĺbov. Kombinácia lieku na dnu allopurinolu a čerešní podľa štúdie vedcov z Univerzity v Bostone teda dokáže veľmi účinne znížiť riziko bolestivého záchvatu.
Ďalšie dôvody prečo konzumovať práve čerešne:
- Chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom
- podporujú stavbu kostí a zubov
- podporujú vylučovanie kyseliny močovej a ďalších škodlivých látok, čistia obličky
- obsahujú organicky viazaný jód čím podporujú správnu činnosť štítnej žľazy
- vďaka obsahu antokyánom prispievajú k liečbe cukrovky
- pomáhajú pri paradentóze
- zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov
- majú mierny laxatívny účinok, pôsobia proti zápche
- posilňujú imunitný systém
Na toto dávajte pri konzumácii pozor
Čerešne nezapíjajte veľkým množstvom vody, pretože tak môžu v tráviacom trakte začať kvasiť a vyvolať tráviace ťažkosti. Nekonzumujte ani kôstky z čerešní, obsahujú totiž látky, ktoré prostredníctvom enzýmov uvoľňujú kyanovodík. V malých množstvách však nie sú nebezpečné.
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
5 €
Nový komentár